Orechová babka

Orechová babka z kysnutého cesta 

 

Milujem robiť s kysnutým cestom! Och, a toto cesto... Hodí sa takmer na všetko. Dá sa upiecť na sladko, aj na slano. Stačí len zameniť pár surovín. Cesto je jednoduché a zo surovín, ktoré máme doma skoro vždy všetci po ruke.

 

Cesto:

♥ 500 g hladká múka

♥ 220 g voda + rastlinné mlieko

♥ 60 g rastlinné maslo

♥ 100 g kryštálový cukor

♥ 1 kocka droždie 

♥ štipka soli 

Orechová plnka:

♥ 60 g vlašské orechy

♥ 60 g pekanové orechy 

♥ 30 g roztopené maslo 

♥ 50 g práškový cukor 

 

Postup:

Najskôr si v malej miske dajte zarobiť kvások. Droždie by malo mať vždy izbovú teplotu. Rozdrobte ho na mrveničku, pridajte trošku cukru a asi 50 g teplého mlieka. Zamiešajte, posypte troškou múky a nechajte pracovať. Medzitým si vo veľkej mise zmiešajte múku, cukor a soľ. Zamiešajte, pridajte roztopené maslo, zvyšok mlieka a kvások. Cesto vymiešajte rukami, alebo v kuchynskom robotovi. Ja síce robot mám, ale veľmi rada miešam cesto rukami, je tak lepšie cítiť konzistenciu a pridám tak určite do neho aj viac lásky. :)

 Ak je cesto príliš lepivé, pridajte trošku múky. Ak je príliš suché, pridajte ešte trošku teplého mlieka, alebo vody. Cesto zakryte potravinárskou fóliou, alebo utierkou (kto sa bojí,používa obe) a nechajte kysnúť aspoň hodinku. 

Kým cesto kysne, zarobte si plnku. Orechy môžete použiť akýkoľvek druh a množstvo si môžete takisto prispôsobiť. Ak chcete, aby mali orechy intenzívnejšiu chuť, možete ich chvíľku opražiť na panvici alebo upiecť na čistom a suchom plechu. Potom ich rozmixujte, kým nebudú mať tú správnu konzistenciu. Môžete si nechať pár kúskov väčších, alebo si zmes orechov rozmixovať úplne na jemno. Potom zamiešajte všetky ingrediencie v jednej miske a ak je treba, pridajte trošku mlieka aby bola plnka šťavnatejšia.

Vykysnuté cesto si rozvaľkajte na pomúčenej podložke alebo doske na veľký obdĺždnik. Orechovú plnku rozotrite po celej dĺžke cesta. Boky cesta zahnite smerom dovnútra aby plnka nevytiekla. Z vrchnej strany začnite cesto točiť do závinu smerom k sebe dolu. Spodok cesta poriadne pospájajte prstami aby sa plnka nedostala von. Cesto pozdĺžne stredom rozrežte na dve časti a medzi sebou poprepletajte. Vložte do formy, alebo na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte nakysnúť ešte aspoň 20 minút. 

Rúru si predohrejte na 200 stupňov. Ak chcete, aby sa vám cesto po upečení pekne lesklo, zarobte si v malom poháriku trošku roztopeného masla, mlieka a agáve sirupu. Zamiešajte a cesto potrite. Babku dajte piecť do vyhriatej rúry na cca 30 minút, alebo kým cesto nebude zlatistej farby (záleží od rúry, každá pečie inak) Ak si nie ste istí, či je babka celá prepečená, zapichnite do nej kúsok špajdle. Ak výjde von suchá, babka je hotová. Po upečení nechajte aspoň 15 minút vychladnúť, potom už môžete začať krájať a vychutnávať. 

Celý postup aj s videom nájdete aj na mojom instagrame.